logga_meny

 

OM

Thailändska köket har sin matbas i köttfiskgrönsaker och skaldjur. Metoden att steka och fritera kommer från Kina. Från Indien har många kryddor hämtats. Skillnad mot det europeiska köket är annorlunda ingredienser och kryddor som gör att man uppnår en harmoni av smaker samt hur maten läggs upp. När man tänker på thailändsk mat tänker man ofta att den är starkt kryddad men det finns många maträtter som är milda. Portugisiska missionärer förde med sig chili från Sydamerika till Thailand på 1500-talet och det var då den kryddstarka maten började tillredas

 

Hur man äter

I Thailand äter man minst 2-3 förrätter som alla serveras på samma gång och alla äter av allt. Efter förrätten äter man flera huvudrätter, även de serveras på samma gång och alla äter av allt. Man skall helst inte blanda flera maträtter, utan ta lite ris eller nudlar och lite av en rätt, äta upp, och sedan i stället ta på nytt flera gånger. Ibland serveras både förrätter och huvudrätter på samma gång. Till sist är det en efterrätt som serveras som oftast består av tropiska frukter.

På restaurang sitter man oftast vid bord och äter med bestick eller pinnar. I hemmiljö sitter man mestadels på golvet och äter. De bestick man använder är gaffel och sked och ibland pinnar som används mest till nudlar. Ingen kniv behövs på grund av att kött och grönsaker ofta är möra och skivade i små bitar.

 

HÖKIS THAI TAKEAWAY’s FACEBOOK

HÖKIS THAI TAKEWAY på FACEBOOK